18 oktober 2011

Tävlingen då nästan allt va och blev fel!

Har nu efter 4 dagars besvikelse kommit mig för att skriva om Raid Uppsala som kördes den 15 Oktober.


Den 9 Oktober helgen innan tävlingen testade jag och Tobias vårat hemliga vapen "rosa faran" en Acronkanot som är smalare och rankare än den annars så snabba "Martre". Efter någon timme kom vi in i tekniken i den och bestämde oss för att vi skulle paddla den på Raiden.



Den 12 Oktober har jag varit småförkyld i 2 veckor och tänkte ringa till Tobias för att be honom skaffa in en reserv som han skulle köra med om jag inte blev bättre. Jag var i skolan hela dagen och drog lite på det, plötsligt får jag ett sms från Tobias som lyder: "Jag har fått något skit i kroppen, bäst du ringer in en reserv". Men Helvete, nu måste jag ju köra.



Den 13 Oktober ringer jag till en trogen vän Martin Härberg som genast är på att köra tävlingen, Martin är en fruktansvärd löpare och jag visste att det skulle bli tufft att hänga med honom på löpsträckorna. Vi bestämmer att vi måste ut och köra rosa faran dagen efter för att kunna tävla med den på lördagen.



Den 14 oktober testpaddlar vi rosa faran. Martin har aldrig tidigare tävlingspaddlat en C2 och det dröjde någon timme innan vi fick den till att gå hyffsat rakt, men plötsligt sa det PLUMS! Å fyfan va kallt!! Kanoten är betydligt rankare än martre men vi hade hoppats på att klara oss torra från träningen. Vi beslutar då på plats att vi kör en Martre på tävlingen istället för att känna oss trygga.



Tävlingsdagen den 15Oktober!

Det är minusgrader vid TC när vi anländer klockan 06.15 burr! Vi placerar ut all utrustning och hoppar i martrean för att Martin skulle få känna lite på den. Vi hade beslutat att jag skulle sitta bak, har aldrig gjort det förut men hade lite hum om hur styrtagen fungerade C eller J!

Vi märkte direkt att denna kanot var betydligt lättare att styra och vi fick den att gå precis som vi ville. Detta blev en bra moral höjare innan start och vi hoppades att bara vara 5min efter paddelsträckan.



Sträcka 1- Prolog 3,5km löpning. Jag, Martin och Team Silva lämnade det övriga startfältet efter ca 200m löpning i ett högt tempo. Vi låg fortfarande tillsammans med Silva efter prologen som vi avverkade på kuperat elljusspår på 11:56. Martin hade då börjat komma in i andra andningen...



Sträcka 2- Paddling 10km. Vi kör på tillsammans med Silva och jag blir väldigt lättad när jag inser att vi paddlar exakt lika fort som dem. Kändes riktigt skönt då detta hade varit vårat orosmoment innan start. Vi tuggade på hela paddlingen och styrningen gick utmärkt. Martin var riktigt duktig för att aldrig ha paddlat canadensare och förstod snabbt hur han skulle hjälpa mig med styrningen där framme i kanoten så att vi hela tiden åkte spikrakt. Vi växlade här ca 30sek bakom Silva men växlade ikapp dem ut på nästa sträcka.



Sträcka 3- Hinderbana + Cykling. Vi sprang tillsammans med Silva de 2 kilometerna till hinderbanan och genomförde den, sedan hade vi även följe till cyklarna. Här fick de en liten lucka ut på cyklingen genom en snabb växling. Man fick 2 A3 kartor när vi lämnade cykeldepån. bara att börja vika för att få in dem i kartstället. Tryckte på till 1an och 2an, sedan var jag tvungen att byta karta och vika den nya kartan!! Körde ett par kontroller till och fick sedan byta tillbaka till startkartan. Vilket jävla bök! Cykelsträckan gick inte 100%, några små bommar och dåligt krut resulterade i att vi växlade som 4e lag ut på nästa sträcka 4min efter ledande lag.



Sträcka 4 - Orientering 13km. Jag slänger av mig vindjackan i växlingsområdet då jag antar att det kommer bli varmt med denna i skogen. Orienteringskartan fick vi vid startpunkten och vi såg snabbt att banan skulle gynna oss. Stigar fanns till alla kontroller men det var snabbare att springa rakt på. Klassisk Multisport orientering som den skall vara. Vi drog ut i bra tempo och Martin skötte navigationen. Efter 20min orientnering får vi syn på tätlagen springandes på stigen framför oss. Martin gör ett snabbt beslut och vi lämnar stigen för att springa resten i skogen fram till kontrollen för att de inte skall kunna ta rygg. Vi stämplar först och rusar iväg för att de inte skall se oss. Vi vet nu att vi är i täten och det ger lite nya krafter i min annars väldigt stumma kropp. Orienteringen flyter sedan på med ett par små missar som undantag. Med ca 4-5km kvar av sträckan känner jag hur dimman börjar komma i huvudet. Marken börjar snurra och jag sträcker mig efter min snickers. HELVETE den låg ju i vindjackan jag la av mig vid växlingen, vad fan gör jag nu. Martin hade tagit sin gel han haft med sig på sträckan och jag började överväga att käka mossa. Blir helt dåsig i huvudet men fortsätter att försöka trycka på. Shit shit shit, vad jag längtar till växlingen tänker jag hela tiden. Vi fortsätter framåt men Martin börjar se på mig att jag inte mår riktigt ok. Jag hojtar till en kameraman i skogen och frågar efter något ätbart men han hade inget. Nu började allt bli misär, huvudet var helt tomt och jag har ingen aning om vart på kartan jag har varit i efterhand. Väl vid växlingen är jag totalt slut och börjar trycka i mig nypon,cola,redbull,kexchoklad. Växlingen tar ca 4minuter och precis när vi ger oss av kommer de bakomvarande lagen in för växling.



Sträcka 5 Cykling 25km - Jag försöker jogga ut med cykeln ur fållan men det är helt omöjligt, anstränger mig istället för att försöka gå rakt. Kommer upp på cykeln och börjar rulla iväg "in i dimman". Det går inte mer, jag känner att jag inte kan se vart jag cyklar och måste kliva av, här beslutar vi oss för att hoppa av tävlingen då båda förstår att vi inte kommer kunna kriga om pallplatserna i mitt tillstånd.



Det var en tuff dag och en långvarig förkylning tar verkligen ut sin rätt, det kändes redan på prologen att det skulle bli tufft men nu ahde jag beslutat att köra tävlingen så det vara bara att göra det bästa av de. Kombination av dålig form med dålig nutrition under tävlingen blev vårt fall helt klart.



Martin gjorde Multisport debut och fick definitivt mersmak tror jag. Han var riktigt stark hela loppet och kommer köra fler tävlingar nästa år!



Nu väntar en månads vila och förövrigt är förkylningen fortfarande kvar. Är nog något virus så får gå till farbror doktor när jag orkar.



Hare gött! / Grevillius

1 kommentar:

Anonym sa...

Klassisk klenbrytning, om du frågar mig :-)

// K