23 april 2012

Rapport från Omberg

Vägen ner till Ödeshög på fredagen bjöd på snöblandat regn och allmänt skitväder, nästan så man ångrade sig att det var tävlingsdags. Vi åkte iaf en sväng upp till den plats där starten skulle äga rum morgonen efter och kollade läget. Efter ett snabbt stopp cruisade vi vidare ner till Visjön där Acron-Olle parkerat husbilen och snackade lite prylar inför Le Grand Tour som är nästa multisporttävling i kalendern. På en såpass lång tävling är rätt/optimal utrustning en viktig del för att lyckas bra.
Vi dumpade sedan kajakerna så vi slapp åka dit innan starten på lördagen. Tack vare att vi hade Calle med som privatchaufför så behövde vi nu varken lämna cyklar eller kajaker på morgonen innan start utan kunde sova ordentligt istället(dagens lyx nr 1).
Natten spenderades på Alvastra gård(fem av fem kaststjärnor!) tillsammans med Peter och Fredrik som utgjorde det andra KMS-laget på tävlingen.

Morgonen innan tävling flöt på utan några större missöden och vi upptäckte när vi fick kartorna att dagens löporientering var relativt svår vilket definitivt gynnade oss.

Så till själva racet, eller vi börjar 10 sekunder innan start, jag ser då Tobbe stå med cykeln vänd i fel riktning och håller på att dra av sig sina överdragsbyxor = inte ett dugg redo för start. Han löste på något mystiskt sätt situationen och när hagelbrakaren ljöd så var han ready to go(till skillnad från Jerker i Sportson Skövde som värmde upp liiite för länge och mötte oss andra precis när starten gick)

Det började med en lång och brant uppförsbacke(ca 8,5 minuter enligt min klocka) upp till Hjässan som var högsta punkten för dagen. Sedan bar det av utför och när några lag framför oss körde fel eller tvekade i ett stigkors medans Tobbe säkert lotsade in oss på rätt väg så var vi raskt i täten. Den positionen behöll vi sedan i ca 1 timma under hela den tekniska delen av cykelsträckan. Våra heldämpade 29:ers rullade som lokomotiv i skogen och vi kunde fokusera på att trampa.
Väl nere på platten samkörde vi med Sonny Pettersson och Andreas Mathisen ett tag innan vi fick vika ner oss samtidigt som AXA-Adidas och FJS smet förbi med ett snabbare vägval in till en kontroll på en kulle. Vi passerade en stund senare någon slags aktivitetsgård där det kördes omkring med diverse bilar av olika skrotig karaktär på någon slags svårdefinierad bana.
Resten av cyklingen gick lite segare men vi växlade iaf som fjärde lag(en långsam växling av oss där Polarpuls kunde komma ikapp) och vi var ca 20 meter efter Jonathan och Ulf(Polarpuls) när vi kom fram till kajakerna.

Paddlingen gick helt ok och vi tog oss igenom den utan några missöden eller grundstötningar på de många stenar som fanns strategiskt utplacerade i sjön strax under ytan. Paddlingen bestod av tre olika loopar och var gafflad(dvs alla lag hade inte samma ordning på looparna), vi hade samma bana som polarpuls men inte samma som Sportson Skövde som var efter oss så det var helt omöjligt att veta hur man låg till i praktiken. Jag hade glömt ta med mig handskar från växlingen på TC men det gick bra att köra utan visade det sig.

Next up: Orientering. Ur mitt perspektiv min sämsta gren, men när Tobbe håller i kartan är det alltid ett nöje att haka på för att varje gång dyka rätt på kontrollerna utan att behöva leta en sekund. Helt plötsligt ser även jag fram emot svåra orienteringsmoment då jag vet att det är en chans för oss att närma oss eller dra ifrån lagen omkring oss. Vi såg/mötte vid ett tillfälle Polarpuls och Axa-Adidas i skogen och visste då att vi inte var så värst långt efter. Ungefär mitt på sträckan fastnar Tobbe med tightsen i ett staket och får krampkänningar, hjälpsam som man är så hugger jag tag i ståltråden och försöker rycka loss den. Resultat? ännu värre kramp pch Tobbe skriker åt mig att låta bli :)

In på TC igen och denna gången en snabb växling till cykel för ett par minuters cykling in till Ödeshög centrum(ca 1km) där det bjöds på stadsorientering. Det var inga svårigheter att hitta kontrollerna och vi tog oss igenom den knappt 20 minuter långa banan kors och tvärs i centrum(ivrigt påhejade av ett gäng kids på cyklar som spanade in tävlingen) innan vi hoppade upp på cyklarna och begav oss tillbaka mot TC vid skidstugan utanför Ödeshög.
Innan målgång var det dock en hinderbana som skulle genomföras. Den var inte så värst svår och eftersom vi visste från stadsorienteringen att det var en bit till de bakomvarande lagen så var det väl kanske inte överväxeln som låg i genom hela banan.
Mål! 5:a? ja men tydligen hade Axa-Adidas kört/stämplat fel under paddlingen och blev således diskade så vips var i på 4:e plats.

Dagens lyx nr 2/3: Support och Media-Calle hade medans vi sprang i skogen hämtat kajakerna vid Visjön och senare även tvättat cyklarna åt oss. Inte dumt att bara kunna åka hem efter tävlingen utan att hämta prylar över halva Östergötland :)

//Olof


Inga kommentarer: