21 maj 2012

Racerapport Le Grand Tour 2012 Kolmården

Betyg på vår LGT tävling
Förberedelser: 3
Taktik: 4,5
Genomförande: 4
Känsla efteråt: 4

Tobbes första "riktiga" 24-timmars tävling, Olofs andra och första långa tävlingen tillsammans. Stockholm extreme i fjol var uppdelad med en kortare vila, dessutom varade tävlingen "bara" i ca 19 timmar så den räknas inte in som en riktig 24-timmars multisport i CV:et.

T: Båda har haft en ganska bra vinterträning men Olof har varit den av oss som visat att den gett något. Själv har jag kämpat hårt i motvind för att finna samma fina form som i fjol. Tävlingarna hittills har hjärnbalken och pannbenet fått jobba stenhårt och det var med osäkra ben jag ställde mig på startlinjen.

Mycket att tänka på och det kanske svåraste innan tävlingen väl drog igång var: vad ska vi äta? när ska vi äta? vad ska vi ha på oss? vad ska vi ha i vilken TA-låda?

T: Det hela snurrade runt i huvudet och inte blev det bättre av att det var några mil extra bort till kanotplatsen. Vi fick lite panik eftersom vi skulle hinna packa allt, mat/kläder/prylar, byta om, sortera kartor, rita in kartor.... detaljer detaljer detlaljer! Det hela slutade i att vi fick hiva ner saker i lådor utan en struktur som vi nog båda gärna haft. Min mage hade inte varit på sitt bästa humör senaste veckan, troligtvis en stressmage, som puttrade som en vattenkokare. Svårt att få ner mat i kistan, inte hel optimalt inför ett 24-timmars race.
Nu ville vi bara loppet skulle komma igång, då brukar ju allt släppa, åtminstone hoppades man ju innerligt att så skulle bli fallet.

O: När vi var i Omberg för ca en månad sedan visade Acron-Olle en mycket fiffig kanotkärra. Då var vi fortfarande i valet och kvalet om vi skulle välja kajak eller Acronkanot på LGT. Kärran visade sig med facit i hand vara en avgörande beståndsdel i vår lyckade strategi.
Anledningarna att vi till slut valde kanoten framför kajaker var bl.a.
1. Tobbes rygg gillar inte att sitta i kajaken några längre stunder just nu
2. Det är rätt monotont att paddla kajak så långt
3. Vi båda får mer skav av kajakpaddel än våra enkelpaddlar i kolfiber
4. Lyften skulle gå betydligt fortare(och inte minst lättare för en trött kropp)
5. Komforten.. Man kan variera sittställningen lite mer i kanoten och man blir inte lika blöt som i kajak med dubbelpaddel där man hela tiden får vatten från paddeln på sig.
Prolog, ca 5 km rogaining i stadsparken:
T: Vi är bland det första till kartan. Jag tar det lite väl lugnt och borde läst kartan och sprungit mot första kontrollen innan jag river ut stämpelkortet och sträcker över till Olof. Vi tappar lite onödig distans men är nästa ikapp vid första kontrollen. Silva drar upp ett hårt tempo. Både jag och Olof har tryckt i oss käk tills vi i stort sett lämnade startlinjen. Vi chillar lite och tar vårat eget tempo, vi ser inga ryggar när vi växlar ut. "Damn, tänker jag. Nu kommer vi inte se dem igen."
O: Jag tycker aldrig man är tillräkligt uppvärmd när det är dags för multisporttävling, när ska man lära sig? Och det är ju inte direkt läge att hålla igen när det annonserats att det var ont om stämplingsklämmor så här gällde det att ha vassa armbågar och lätta fötter för att inte hamna sist i kön vid kontrollerna.
Sträcka 1, 20 km MTB:
T: Känner direkt när vi går ut på cyklingen, YES min kropp är back in business! Olof som fått kämpa lite hårdare på löpning med stämplingar och ett vattenhinder får ropa på mig att hejda mig. Ser det som ett gott tecken då jag vet att Olof är i superfin form han också. Första delen av cyklingen är markerad teknisk stig. Det dröjer inte länge innan vi hör bromsar gnisslandes värre än raggarbilarna på storgatan i Kil, vi är ikapp! Lägger oss bakom de fyra tätlagen(Silva *2, Axa-Adidas och Statkraft) och får en behaglig resa. Vi går upp och gör ett dragjobb strax innan en kontroll vi måste springa till. Alla avvaktar, byter de skor? ska vi göra det också? Sen så kläcker Mike till John i Axa-Adidas: Byt skor John! Alla kastar då av sig cykeldojorna och hoppar i det löpvänligare alternativet. Silva får en liten lucka i ett grönområde och byter inte tillbaka till cykelskor.
O: Det kändes lite tungt i början efter den intensiva prologen men ganska snart så blev det bättre fart på benen. Vi visar återigen(precis som på Omberg) att teknisk cykling är något som passar oss och våra heldämpade 29:ers som handen i handsken.
Sista kontrollen på sträckan där vi fick springa en bit var inte någon favorit direkt. Hygge, grönområden och sankmark i en ogästvänlig mix. Att Tobbe dessutom skuttar omkring som ett rådjur medans jag får gå på rött gör att upplevelsen av denna 10-minuterslöpning blir måttligt bra.
Sträcka 2, 20 km trekking:
T: Vi kommer in till växlingen när de är på väg ut. Snabbar oss på och går ut samtidigt som Axa-Adidas och Silva Aclima, de håller lite högre tempo så vi släpper ryggen på dem. Men de kör mer rakt på och vi tar eget vägval till första kontrollen. Vårat visar sig vara lite snabbare så vi är uppsamlade igen. Sen kommer en period jag inte är lika stolt över, drar lite snett på nästa sträcka så Silva smiter före tror vi. Sen springer vi med Axa-Adidas och glömmer bort att vika av in på en grusväg. Upptäcker misstaget när vi helt plötsligt kommer till en gård, FAKK! Bara att vända och springa tillbaka. Micke gör sedan ett dyk i skogen och skriker till ordenligt. Vi frågar hur det gick i tron om att det är något riktigt allvarligt, visar sig va en stukning så vi traskar vidare för att fylla Olof camelback med vatten. Vi hade då upptäckt att munstycket försvunnit vid arrangörernas transport till TA, allt vatten är borta. Vi försökte slimma oss på löpning för att inte springa med för mycket vikt. Även på cyklingen innan körde vi minimalistiskt med vätska. Vi får varsin mun vatten av en generös multi-mike innan vi lyckas fylla påsen med vatten från mindre sjö. Sen kommer nästa bakslag: Jag bommar IGEN! Jag är inte van vid gröna kartan och 1:50 000 del. Det tar längre tid att komma fram i skogen än jag är van vid och vi snirklar oss fram till kontrollen vid gölen. Tankarna far i huvudet, "där rök 10-minuter".
O: Planen var ju här som Tobbe skrev att vi skulle dela på en vätskepåse i min rygga för att kunna springa på så lätt som möjligt tidigt i tävlingen. Känslan när jag efter ca 500 meter upptäckte att den var tom var inte något hallelulja moment direkt. Tankarna snurrade direkt, alternativ? Springa tillbaka och fylla på och då tappa tätkänningen? Fortsätta utan vätska och hoppas på det bästa?
Ja, valet var ju inte så svårt som ni kanske förstår, det blev till att köra på. Facit på "hoppas på det bästa", fick en mun vätska från Micke och fyllde senare på sträckan på lite vatten i en sjö som jag dock inte vågade dricka sådär värst mycket av. Men det dög iaf till att skölja munnen med...
Jag som gillar "vanlig löpning" trivs som fisken i vattnet på de långa grusvägarna men tappar lite när det åter är dags för rådjurs-tobbes rakt på-vägval.
Gården vi kom till när vi sprang för långt låg för övrigt inne med en extremt omfattande samling trädgårdskonst i form av tomtar och djur. Nästan så man undrade var man hamnat.
Tobbe genomförde under denna sträcka en kort filmad intervju med mig som vi förhoppningsvis kan ladda upp här inom kort :)

Sträcka 3, Paddling 50km
O: Denna sträckan skulle man nästan kunna skriva en thriller om då vi fightades med Axa-Adidas, Mölndal Outdoor och stundtals Statkraft. Väljer dock några avgörande delar.
*Gäddån: Efter en bra stunds sjöpaddling där vi tappat till kajakpaddlarna börjar nu kanoten betala tillbaka. Vi passerar statkraft som har problem med de tighta svängarna och kommer ikapp axa-Adidas. Här kommer också första lyftet där vi snabbt kommer ur kanoten, vänder på den(vagnen fäller då ut sig automatiskt) och kutar iväg mot ilägget vi lyfter då förbi Axa-Adidas som bär på sina kajaker.

*Kontroll 3-3: vi, axa och mölndal bestämmer oss för att gå iland på södra sidan udden för att ta kontrollen som sitter en bit in i skogen. Vi är ca 20 sekunder efter de andra upp på land, de drar dock något höger i skogen och vi kommer ut rakt på vändplanen där kontrollen sitter. Vi smyger fram och stämplar före de andra då vi hör dom i skogen en bit bort letandes efter kontrollen. Hittar sedan en snabbare väg tillbaka till kanoten och är redan långt ute på vattnet när de andra är tillbaka vid kajakerna.

*Långa lyftet(1,4km): Vi gör ett diciplinerat lyft utan att spilla någon tid och springer med bra fart hela vägen fram till nästa sjö. Eftersom det räcker att en av oss drar kanoten hinner vi turas om att äta lite i farten under detta lyftet. Vi får här en lucka till Axa-Adidas som går iland precis efter oss och hinner också passera Mölndal Outdoor som varit en bit framför på sjön. Återigen är vi på tredje plats och det börjar nu mörkna ordentligt så pannlampan åker på.






Fortsättning följer...


Inga kommentarer: