5 september 2012

SM Brons!!!

Det var ett tag sedan senaste inlägget nu, vi har helt enkelt haft fullt upp med Utmaningen, umgås med nära och kära och att få ihop träningen inför SM. Förhoppningsvis kan vi bli lite bättre att uppdatera bloggen framöver.
Vi hade laddat ordentligt, både fysiskt och mentalt för helgens tävling i Kristinehamn då det var både viktiga cup-poäng och SM-medaljer som stod på spel. I bilen på vägen mot Kristinehamn på morgonen var det bra pepp och vi var överrens. No more 4:e plats!!

Vädret visade sig från sin bästa sida och vattnet låg stilla när vi var nere och lämnade av kajakerna vid sjön. Vid det här laget tyckte Tobbe det var dags att testa om de planerade raceskorna passade i kajaken.. För en gångs skull var marginalerna på rätt sida och de funkade hur bra som helst.

Sedan följde det vanliga fixandet och trixandet med kartor och prylar. Montera kartställ, draglinor, rita in vägval, reka vägen ner till kajakerna från tävlingscentrum osv. Flera av kartorna skulle vi få när det var dags att använda dom vilket var bra i dubbel bemärkelse:

1 - Mindre att fundera på innan start.
2 - Inte många matchar Tobbes kartläsarskills vilket ger ännu större utdelning när man inte kan planera i förväg.

Vid starten låg det ett antal plankor på marken med kartorna numrerade och fasthäftade. Dessa fick man rycka loss först i startögonblicket. Det som var lite stökigt var att vi stod mitt i klungan och inte hade några som helst planer på att behålla den placeringen någon längre tid. När starten gått blev det alltså ett första projekt att göra ett ryck och ta sig igenom folkhavet och fram i täten.

Sträcka 1: Orientering ca 10km
Vi kör på i bra fart, banan är gafflad så lag dyker upp och försvinner under hela sträckan och det är så gott som omöjligt för lagen att ta rygg på varandra. "RådjursTobbe" håller tempot uppe i skogen och jag får gå på rött genom hela sträckan(som vanligt när det är orientering...). Vi växlar som 4:e lag efter Rejlers, Axa-Adidas och Mölndal outdoor och med flera lag tätt efter oss.

Sträcka 2: Mtb-O 27km
Inleder med en bom och blir uphunna av Polarpuls 2 med Jonathan Alm och Jörgen Kard. Vi kör sedan på tillsammans men efter ett tar de en annan väg en kort bit och tappar på oss. Vi kommer fram till en kontroll där Erik och Peter från klubben står och hejar på, här börjar min ena vadmuskel att krampa när jag klickar ur pedalen för att stämpla. Fäääck!
Samtidigt kommer Polarpuls 1 ikapp oss och ser ut att ha starka ben.
Häller mig mer dricka och en liquid och trampar lite mindre intensivt ett par minuter och lyckas bli av med krampen.
Vi fortsätter jaga och kommer mot slutet av sträckan ikapp Mölndal Outdoor i en teknisk utförslöpa och kör genast om för att få lucka till stadsorienteringen.

Sträcka 3: Stadsorientering 4,5km
Snabb växling till löpskor, hugger en banan som arrangören bjuder på som vi delar på fram till första kontrollen. Vi kör på och försöker hålla hög fart utan att dra på oss för mycket krampproblem. En kontroll sitter på en stolpe ute i kanalen, där är jag lite orolig att benen skall säga ifrån och dra ihop sig som en skrämd eremitkräfta. Farhågorna besannas dock inte och badet ger snarare en skön svalkande effekt efter ett par timmar i solen. Behåller vår 4:e plats genom hela sträckan.

Sträcka 4: Mtb-O 13km
Här kör vi bort oss lite till första kontrollen och hamnar åter efter Mölndal. Sedan ångar vi på igen och Tobbe som har "magiska ben" dagens till ära får bogsera mig upp till vattentornet för att hålla vår fart uppe. Efter vattentornet gör vi ett bättre vägval än Mölndal och är åter uppe på 4.e plats. Mina ben käns rätt mosiga och Tobbe får fortsätta ta vinden och bogsera på de långa grusvägspartierna in till växling.

Sträcka 5: Paddling 10km
Nere vid kajakerna får vi uppgifter om att vi är 4 minuter efter Rejlers. Nu jäklar skall det paddlas!!!
Jag känner att paddlingen funkar bra och Tobbe ligger med på min våg hela vägen. Paddelsträckan är till att börja med väldigt öppen så jag kan ta mellantider på Rejlers vid stämplingarna för att se om vi kommer närmare. Jag märker att vi tar in på dom och vittringen på 3:e-platsen ger oss nya krafter. Samtidigt är vi jagade av Jens Thorild och John Andén i Mölndal som gör sitt bästa för att komma ikapp oss.
Inne i kanalen missar vi en vänstersväng och tappar en halvminut ca innan vi är på rätt väg igen. Med ett par hundra meter kvar på sträckan har vi kommit ikapp Rejlers och lyckas vara lite före in till stranden. Nu är Mölndal bara en kort bit efter oss och jag ser en tuff fight på sista sträckan framför mig.
För att spara några sekunder tar vi inte av oss flytvästarna vid kajakerna utan gör det under tiden vi springer upp mot tävlingscentrum.

Sträcka 6: Trailrun 5km
Nu är det Tobbes tur att ha kramp i rumpan efter paddlingen och vi får ta det rätt lugnt första kilometrarna. Jag tittar hela tiden bakåt och väntar bara på att Mölndal och Rejlers skall komma farandes i skogen och ge oss en match. Banan som var benämnd som trailrun hade till att börja med en karaktär som mest liknade de "monstertrailrun" vi brukar ha på utmaningen med diken, mossar och obanad löpning i tuff terräng.
Vi vet nu att vi är på tredje plats och vill som jag skrev allt annat än att gå i mål på 4:e plats. Tobbe visar prov på tjockt pannben och får bra fart på benen trots kramp och sista kilometrarna som går på fina små stigar håller vi riktigt bra fart.
När vi stämplar sista kontrollen och ser att ingen jagar oss är det en enorm lättnadskänsla och vi lägger benen på ryggen och beger oss sista biten mot mål.

Vi springer in på 3:e plats och lägger vantarna på en efterlängtad SM-medalj som varit ett av våra mål hela säsongen.
Det visar sig att både Mölndal och Rejlers varit ännu mer slitna än oss och tappar ytterligare på sista sträckan. Det kändes skönt att vi höll ihop prestationen genom hela tävlingen och besegrade alla lag som vi "borde slå". Axa-Adidas och Polarpuls var ett nummer större och låg inte inom räckhåll ännu, men vi jobbar vidare på detta :)

I helgen som kommer är vi några som ska åka upp till Abbas stugby och köra ett miniträningsläger fredag till lördag. Vill du hänga med? Hör då av dig på valfri mediakanal ;)


//Olof

Inga kommentarer: